Marie Kondo, spark je zelf eigenlijk wel joy?

Marie Kondo, spark je zelf eigenlijk wel joy?


Ik vind dat de vtwonen verboden moet worden. Ik vind dat Marie Kondo moet opzouten (sparkt die zelf eigenlijk wel joy?). Ik vind dat iemand die “let maar niet op de rommel” zegt als er 1 lego-blokje op de grond ligt, voor straf 20 blokjes om moet rennen. En ik vind dat Esther iets leuks moet gaan doen met d’r nieuwe vrije tijd. Ik ben zoooo klaar met opgeruimde huizen.

Een tijdje terug was er ophef over twee moeders die een boek schreven over de roze wolk die niet bestaat. En dat alle moeders moeten stoppen met doen alsof dat wel zo is. Nou vind ik het allemaal wel meevallen, dat liegen over de (on)genoegens van het moederschap (en trouwens, wallen liegen nooit). Al dat gelieg over nette huizen, daar zouden we eens mee moeten stoppen.

Nog niet eens zo heel lang geleden vroeg ik me iedere keer weer af hoe het toch kon, dat ieder huis waar ik kwam altijd zo verjaardagsvisite-fähig was, tot het kwartje opeens viel: zij zijn natuurlijk ook allemaal eerst 4 uur aan het opruimen voor het feest losbarst! Ze liegen! Ze hebben alle stapels post/tijdschriften/kranten boven gelegd. Ze hebben alle jassen in de diepvrieskist gestopt!

En dan die woonbladen. Afgezien van het feit dat er elke maand hetzelfde in staat (en in mijn herfstvakantiehuisje ontdekte ik dat ook reportages uit 2009 zonder gene terugkomen in edities uit 2011), weten ze ook niet zo goed hoe het in het echte leven werkt. Een hond op een stapel designdekens met bovenop een schapenvel. Maar echt. Iedereen die een beetje hond heeft, weet hoe dat er na een kwartier uitziet (en na twee dagen ruikt).

Dus pleit ik voor ontmaskering (net als gefotoshopte modellen), nee nog beter: voor waarschuwingssymbolen, zoals bij een kinderfilm, zeg maar.

– Een rondje met mensen met een streep erdoor: hier wonen in het echte leven geen echte mensen.
– Een rondje met een grote 4 erin: voor deze shoot zijn we minimaal 4 uur bezig geweest met stylen en opruimen.
– Een rondje met een grote schuur: voor deze shoot hebben we minimaal de helft van de spullen die echt in het huis lagen opgeslagen in een loods.

De vtwonen dopen we om in Veel Te netjes Wonen; ik vond Vrije Tijd en Wonen toch al nooit zo’n sterke naam, eigenlijk (ja echt, daar staan die V en die T voor). En dan gaan we leuke dingen doen in plaats van opruimen, en stoppen we met excuses maken voor troep, alsof het iets verschrikkelijks is.

Want wat denk je dat je kind zich later met een glimlach zal herinneren ‘Dat heerlijke opgeruimde huis’ of ‘Die heerlijke verstopplek onder die steeds hoger wordende stapel strijkgoed’?


+ Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe