Winnen: een mooi vriendenboekje

Winnen: een mooi vriendenboekje


Een mooi vriendenboekje? Bestaat dat dan? Je bedoelt toch die kindermarketing-gedrochten waarin kinderen elkaar de hemd van het lijf vragen, over hun lievelingseten en lievelingsjuffen? Ja precies, die bedoel ik.

Het is net Facebook voor kleuters

In de kleuterklas ben je niks zonder een vriendenboek. Niet dat het heel erg veel met echte vrienden te maken heeft hoor. Want ondanks de naam, is het geen enkel probleem als je het boek ook mee geeft aan kinderen waar je nog nooit een woord mee gewisseld hebt. Een soort Facebook voor kleuters dus eigenlijk.

En omdat de meeste kleuters nog niet kunnen lezen en schrijven, zijn het de moeders die het zware werk moeten doen. Mama: “Wat is het leukste dat je ooit samen met Tijn hebt gedaan? Kleuter (kijkt verstoord op uit playmobil-flow): uhm, weet ik niet, ik heb nog nooit met Tijn gespeeld.” Mama: “Nou in de drie vorige boekjes schreven we spelen in de bouwhoek, zullen we nu buitenspelen doen?”. Kleuter: “Jaaahooor” (is te druk met piraat vastketenen).

Poesie albums, die waren pas mooi

Kijk wij, wij hadden beeldschone poëzie (spreek uit poesie) albums, waar tantes en juffen met sierlijke krulletters diepzinnige gedichtjes in schreven, opgeleukt met een totaal verantwoorde blauwe glitter-elf. De kleuters van nu moeten het doen schreeuwlelijke Cars / Wickie de Viking / Frozen / Piet Piraat / Hello Kitty meuk.

Cars vriendenboekjes? Nee, die verkopen ze niet in Haarlem

Als moeder vrees je de dag dat die ene vraag komt “Mag ik ook een vriendenboekje?” en dat er andermaal een Studio 100-/Disney-item het huis binnensluipt. Maar gek genoeg kwam die dag nooit. En dan ga je dus twijfelen: zijn er wel genoeg vrienden? geloofde hij het echt toen ik zei dat ze in Haarlem geen Cars-boekjes verkopen? En vervolgens ga je dus rare dingen doen, googelen op “mooi vriendenboekje”, bijvoorbeeld. En die blijken dan precies die dag gelanceerd te worden. En dan doe je mee aan een win-actie en win je nog ook (slagzin-koningin die je d’r bent).

mooi vriendenboekje

Maar helaas, stijlvol komt niet voor in het kleuter-vocabulaire en dus ligt het boekje (“Ieeeeuw roze, gaaaaaatver meisjesstickers, bleeeeh zachtgroen”) alweer twee jaar in de kast. Ook blijken vriendenboekjes bij ons op school de oversteek naar groep 3 sowieso niet te maken.

Mooi vriendenboekje winnen?

Stiekem is het gewoon een heel erg leuk boekje (Jeej roze, joepie meisjesstickers, wow zachtgroen) en dus maak ik er graag iemand anders blij mee. Ook leuk voor jongens die wel open staan voor dingen zonder ninja’s, zwaarden, bloed, tralies en piraten, trouwens.

Degene met de leukste lievelingskleur mag het vriendenboekje gratis komen ophalen bij Petit Depot, Breestraat 25 in Haarlem. Dus barst maar los!


+ Laat een reactie achter