Sint Maarten-fobie

Sint Maarten-fobie


Oh fok.
Ik kom er net achter dat ik morgenavond alleen thuis ben. Uitgerekend op 11 november, Sint Maarten, de dag dat je lichtje branden mag. Er is geen ontsnappen meer aan, dit jaar moet ik mijn fobie trotseren.

Fobie?

Ja fobie. Ik kan er niet tegen als er voor of tegen me gezongen wordt. Iets met rugrillingen en een totale onbekwaamheid om mezelf een houding te geven. Dat was op de lagere school al. Je was jarig, je kreeg een strook gekleurd karton op je hoofd en je moest op een stoel gaan staan. En dan zingen maar, al die kinderkeeltjes. Als kind heb je weinig besef van tijd, maar het voelde echt als een week, zo’n liedje. En een week is lang als je zeven bent.

Fast forward, de jaren ’80. All you need is love is op televisie. Dat ene moment, dat zo’n Henk uit het publiek een microfoon greep en met onvaste stem en in steenkolen-Engels zong voor zijn Ingrid. Ik krijg nog buikpijn als ik eraan denk (maar dus wel elke week kijken he).

Sint Maarten-alternatief

En nu dus Sint Maarten. Die blozende kinderwangetjes, ik vind ze lief. Maar het liefst doe ik het zo:
Stap 1: Dingdong
Stap 2: Hallo lieverds, wat een mooie lampions!
Stap 3: Hohoho stop, zingen hoeft niet, spaar die stembandjes maar voor de buren.
Stap 4: Hier heb je een stuk individueel verpakt non-vegan onverantwoorde snaai.

Misschien is er een app, waarop je kunt aangeven dat kinderen bij jou deur niet hoeven aan te bellen, maar wel snoep mogen graaien uit de slabak voor de voordeur. Dat kinderen daar een route op kunnen uitstippelen.

Nog een optie: Sint Maarten raakt besmet. Onderzoekers komen erachter dat de echte Sint Maarten geen heilige was, maar wel een viespeuk die aan kleine kinderen zat en een lampion-fetisj had. Hee, dat ga je toch niet meer vieren?

Versie 3: Ik zeur niet zo, laat het me aanleunen en graas als beloning na afloop dertien mini Bounty’s weg.

Wil je het checken? Ik woon in Haarlem, op nummer 33. Daar met die gevulde slabak voor de deur.


Behoefte aan meer onsamenhangende gezelligheid in je leven? We zitten ook op Facebook, hint hint.

Illustratie: Fiep Westendorp


+ Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe