5 redenen om de herfst te omarmen

5 redenen om de herfst te omarmen


Doorweekt. Kletsnatte spijkerbroek, druppels aan mijn neus en mijn krullen in steile, natte slierten tegen m’n voorhoofd geplakt. En toen moest de dag nog beginnen.
“Fucking herfst” dacht ik.
“Buienradar niet gecheckd?” vroeg hij. Hmpf.

Maar dat was de oude Meike. De nieuwe Meike keek nog eens goed naar de kleuren, de bladeren, de verandering en besloot toen om de herfst te omarmen, want dat verdient dit seizoen. Hier zijn 5 redenen om dit najaar op waarde te schatten.

1. Je lijf + de aankleding

Dag zonnebrand, zweetplekken, scheermesjes, gelakte teenna…oh shit uitgeschoten. En doei rolletjes, schilfertjes, kwabjes, adertjes, spekjes, striemen en putjes. Verstop ze lekker, onder zachte truien en dikke maillots. Onder lange mouwen en lange pijpen. In vijftig tinten zwart, donkerblauw, grijs en bordeaux, in leer en wol. Van mijn kledingkast mag het ‘t hele jaar herfst zijn. En zo vaak zijn we het niet eens met elkaar.

2. Gluren bij de buren

Irritant zeg, dat mens dat ‘s-avonds zo schaamteloos en uitgebreid naar binnen liep te staren.
Oeps, dat was ik. Het is een dwangmatige reflex: zodra het buiten donker is en binnen de lampen aangaan, glijden mijn ogen zo langs de gordijnen, de symmetrisch opgestelde Sanseveria’s en raamwassende Laven* jouw huis binnen. Maar wees niet bang, ik kijk niet naar je. Ik kijk wel naar je bank, de foto’s aan de muur en wat er op televisie gebeurt. En dat terwijl ik zelf op een hoog woon. Ik weet het, ik ben een valsspeler.

3. Op de bank en dan…feest voor je zintuigen

Je hoeft niet meer te zoeken naar een plekje op het terras. Of in de file naar het strand. Je komt thuis, zet de kachel aan, schenkt wat in en gaat eindeloos lezen, Netflixen of muziekjes luisteren. Plan een romantisch uitje, doe een popquiz met je huisgenoot, maak eindelijk dat fotoboek of lak toch die teennagels nog maar eens.

4. Slaap lekker

Koele avonden, je lijf dat gaandeweg de avond al went aan het donker en zachtjes in de slaapstand schiet. Regen dat tegen het dak tikt. En dan wakker worden uit een diepe slaap met een frisse neus.
En dan, eruit komen. Ja, dat is een ander verhaal.

Poempoen op Maisonmonocle.nl

5. Pompoen

Ik hou niet van koken. Ben niet aangestoken door Heel Holland Bakt. Oranje zit niet in m’n kleurenwaaier. Maar voor pompoen maak ik een uitzondering. In soep, in taart, in blokjes in de oven. En dat ik ze zelf heb gekweekt en geplukt maakt het alleen nog maar lekkerder. Zo’n kom oranje, dampende soep waarvan mijn bril beslaat: kunst. Dat is het.
Trouwens, de pompoen op de foto is niet van mij, maar van de groenteboer. Hij wilde me met liefde samen op de foto zetten met deze oranje zeppelin. Ik bedankte beleefd maar nu heb ik spijt: het was een fantastisch ongemakkelijk tafereeltje geworden. Want hoe had ik dan moeten staan? Of moeten liggen en dan de pompoen omhelzend? Oh mijmeren, dat gaat ook zo goed in de herfst.

Overtuigd?

* O.M.G.
Al googlend naar een Lavenfoto kwam ik terecht op het Lavenforum. Ik verzin dit niet.
Like? We zitten ook op Facebook hint hint.


+ Laat een reactie achter