Meikes vijfde plog – Londen Love

Meikes vijfde plog – Londen Love


Iemand een worst voor houden, kent u die uitdrukking? Ik hield mezelf een mega vegaworst voor in december. Mijn toetsenbord vonkte van deadlinegerelateerde hysterie, er moesten kerstboodschappen, administratie, borrels en als kers op de taart ging ik nog even lekker door m’n rug. Wat een feestmaand. Maar goed, die worst dus, die was er in de vorm van vier dagen Londen. Oi!

Dag 1: The King

Leman Locke hotel in Londen MaisonMoncole.nl
Trek je wandelschoenen aan mensen, we vliegen met easyJet. Dat betekent dat je op Schiphol naar de uiterste krochten van de luchthaven wordt gedirigeerd, daar waar een oranje prijsvechter met vleugels op je staat te wachten. Geen slurf, geen drankje maar wel voor 25 euro naar de overkant. Hopsakee.

Ons hotel in Shoreditch blijkt een aanrader. Vergeet groen tapijt of een fineer bureautje: in Leman Locke staat een roze bank te shinen, heb je een keuken, een design badkamer en een prachtuitzicht vanaf de 19-de etage. Mogen we hier wonen?
Toch maar van die bank af. Shoreditch is een opkomende wijk met een mix van hip, achterstand, luxe en alternatief. Het is vier graden, maar we komen opvallend veel korte broeken tegen. Een influencer-moeder in een dikke jas maakt non-stop foto’s van haar peuterige tweeling in hippe matching truitjes. De kinderen huilen want het is koud in die truitjes, maar dat verpest natuurlijk wel de foto’s. Bibberend worden ze voor de zoveelste graffiti-muur gezet, terwijl wij ons afvragen wat Kinderbescherming in het Engels is.

Elvis tentoonstelling in Londen MaisonMonocle.nl
We verruilen hippe truitjes voor glitterpakken: op naar de Elvis-expo in de O2. Hier vind je vitrines vol pakken uit de jaren ’70, de Vegasperiode van The King. Wat begint met een wit pak, evolueert in onesies met franjes en steentjes. Er zijn tv-beelden, een audiotour door Priscilla Presley en contracten voor optredens van Elvis’ manager, Colonel Tom Parker oftewel Andreas Cornelis van Kuijk uit Breda. Verwacht geen realistisch beeld van de laatste jaren van The King, vol verslaving en obesiteit: de tentoonstelling is geregisseerd door Graceland. Laaf je aan de glitter en glamour en geloof in het sprookje.

Dag 2: The Queen

Farmacy in Londen Maison Monocle
Lekker uitslapen en dan voor een stevige, maar vegetarische brunch naar Farmacy. Als je vega bent, zoals wij, is Londen echt luilekkerland. Word wakker Nederlandse restaurants! Met een vol maagje vertrekt Vriend naar Soho en ik naar Buckingham Palace. Ik heb een van de laatste kaartjes voor een tour weten te bemachtigen. Met zo’n 30 mensen loop ik door de state rooms, waar staatsbanketten plaats vinden, mensen worden geridderd en de bruidsbeelden van William en Kate werden geschoten. Kroonluchters, Hollandse meesters, fluweel, geheime deuren, marmer en exclusief porselein trekken aan ons voorbij. Wisten we dat er in heel Buckingham Palace 40.000 lightbulbs zijn? Fotograferen mag niet, maar ik grijp mijn kans als ik even wegglip:


(Quite underwhelming indeed).

The Crown werd hier dus trouwens helemaal niet opgenomen, maar in Lancaster House. Het enige wat hier ooit werd gefilmd was dit:

Na een glaasje champagne word ik, begeleid door een lakei, naar buiten geëscorteerd. Terwijl ik door de hoofdingang Buckingham Palace verlaat, gapen honderden toeristen me aan van achter het hek. Zo voelt dat dus.
Door de koude zondagmiddagzon loop ik vervolgens naar Spuntino, waar Vriend en ik worden herenigd onder genot van wijn, kaaskroketjes en een Haarlemse barman.

Dag 3: Dancing Queen

Bjorn Ulvaeus van ABBA op MaisonMonocle.nl

Mijn voeten doen nog pijn van het lopen als ik wakker word. Terwijl Londen zich naar kantoor haast, ontbijten wij bij Caravan en kopen kaartjes voor Super Troupers, de ABBA-tentoonstelling. Grappige gids, het blauwe Waterloo-mutsje van Agnetha en een hilarische voice-over van Jarvis Cocker. Hoogtepuntje: mix zelf Dancing Queen in de studio van ABBA (toen wij er waren was Björn Ulvaeus er trouwens niet). De tentoonstelling loopt nog tot eind april 2018 en is echt leuk om te doen. Bij de H&M schaf je nu trouwens een hele ABBA-esque outfit bij elkaar als je dit combineert met dit, maar dat terzijde.
Lunch, Oxford Street, gek worden van de drukte in Oxford Street en savonds eten bij Moro. Life is good.

Dag 4: Enough already met de woordgrappen

De laatste dag staat weer niet in het teken van shoppen, maar van The National Portrait Gallery. Portretten dus, geschilderd, gefotografeerd, uit steen gehakt. Vriend verzucht na een uur: ‘Er is daar nog een hele zaal met Tudors!’. Maar ook Bryan Ferry komt voorbij, Damon Albarn, Paul Mc Cartney. En nou o.k., om het toch nog een beetje koninklijk te houden:

Diana, door Bryan Organ (net voordat ze met Charles trouwde en haar leven koninklijk gefucked zou worden).
We verlaten het museum. Lunch, een laatste wandeling en dan is het toch echt tijd om naar Gatwick te gaan. Thuis wacht een hongerige kat en een verre van roze bank om op neer te ploffen.

London you were lovely, as always.

Genieten van meer plogs en andere geestverruimende gezelligheid? Volg ons dan ook op Facebook.

Foto Leman Locke: Tripadvisor.
Foto Farmacy: DoitinLondon.co.uk.
Foto ABBA-studio: Victor Frankowski voor CityJam.com


+ Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe