Luisteren is het nieuwe kijken

Luisteren is het nieuwe kijken


Heb je serie 2 van True Detective al uitgebinged? Ben je stiekem ook al klaar met Mr. Robot (die zag je natuurlijk toen je een weekje naar New York was, want die is hier nog niet te zien, wink, wink). Om het zwarte gat tot Homeland serie 5 door te komen (begint vanaf 9 oktober op BNN) adviseer ik een weekje luisteren in plaats van kijken.

Echt waar, er valt meer leuks te luisteren dan je denkt. Zo zijn daar de podcasts van Echt Gebeurd. Bekende en onbekende Nederlanders vertellen aan de hand van een thema verhalen die, precies ja, echt gebeurd zijn. Het leuke is dat ook jij, ja jij daar achter je computer, mee mag doen. Als je dat zou willen. Helaas is het meeste wat in mijn leven echt gebeurt niet podcast-waardig, maar je hebt van die mensen die van anekdote naar anekdote fietsen.

Echt Gebeurd is een idee van übergrappigerds Micha Wertheim en Paulien Cornelisse. Geïnspireerd door het Amerikaanse ‘This American Life’ – ook een luisteraanrader, trouwens – organiseren ze regelmatig in Toomler voorstellingen waar iedereen een Echt Gebeurd verhaal kan komen vertellen. Mijn lievelingsuitzending is die waarin Pauline Cornelisse vertelt over de dag dat ze tegen de dode knietjes van haar benedenbuurman aanloopt, terwijl ze eigenlijk wil gaan sporten:

Op This American Life zijn de verhalen van schrijver David Sedaris heerlijke zondagavondvullers. Luister vooral het verhaal waarin hij vertelt over de tijd dat hij in Parijs woonde en twee Amerikanen in de metro ongegeneerd over hem beginnen te kletsen omdat ze denken dat hij Frans is:

Het fijne aan LUIsteren is, dat je de eerste drie letters van het woord moet respecteren en niet ff snel nog wat multitaskt. Kun je tijdens Ik Vertrek gerust nog even de weekplanning aanscherpen of een beetje Facebooken, naar een goed verhaal moet je gewoon gefocust luisteren. Heel rustgevend, for a change!

Heb je de smaak te pakken? Doen we er nog eentje, van Aaf Brandt Corstius, over Sas en Nastas. Dicht die laptop, uit die telefoon en LUIster ze!

Categorie:

+ Laat een reactie achter