Cadeautip: Spuntino van Russell Norman

Cadeautip: Spuntino van Russell Norman


Over het algemeen probeer ik de uitspraken van Mark Rutte zoveel mogelijk van me af te laten glijden, maar toen hij afgelopen week opriep om vooral uit te gaan en leuke dingen te doen hoorde ik hem luid en duidelijk. Oké Marky Mark, wat jij wil.

Zo kwam het dat ik woensdagavond in de Haarlemse boekhandel De Vries stond, waar de Engelse restauranteigenaar / kookboekenschrijver Russell Norman een cocktail voor me maakte. (Dit klinkt enorm decadent, de rest van de week zat ik gewoon op de bank mijn overspannenheid uit te zieken hoor). Ik leg het even uit.

Wie is Russell Norman?

Russell Norman heeft tien restaurants in Engeland. Hij is geen kok, maar restaurateur: “I like to restore people, make them feel better.” Via de technische school en een bijbaantje als barman ontdekte hij zijn voorliefde voor de horeca. Zelfs naast zijn full-time baan als dramadocent stond hij in het weekend cocktails te maken, waarna hij in 2009, net toen de economie volledig implodeerde, zijn eerste restaurant Polpo opende. Al snel volgden er meer en hij bedient nu 500.000 gasten per jaar wat resulteert in een omzet van 14 miljoen pond (“Turnover, not profit”!). Ook schrijft hij over eten in Esquire Magazine en was hij The Restaurant Man in de gelijknamige BBC-serie:

Het kookboek Spuntino

Norman haalt bovendien ergens ook nog de energie vandaan om kookboeken te schrijven. Zijn nieuwste heet Spuntino, vernoemd naar een van zijn restaurants in Soho, Londen. Het boek Spuntino is een culinaire wandeling langs de fijnste restaurants, delicatessenzaken en gerechten van New York en is inmiddels verkozen tot Kookboek van het Jaar 2015. En dat is niet voor niks. Naast de recepten is Spuntino prachtig vormgegeven en staat het vol met mooie foto’s van de stad en haar inwoners. Normans bedoeling was om het boek zo inspirerend te maken dat je bij het lezen niet alleen direct naar de keuken rent, maar ook meteen een vliegticket naar The Big Apple boekt.
Dit alles maakt Spuntino een perfect cadeau voor iedereen die wel eens kookt, graag kookt, van New York houdt of simpelweg van mooie vormgeving.

Maar wat heeft dit met boekhandel De Vries te maken?

Boekhandel De Vries, sowieso het vermelden waard vanwege de Kwestie met het Open Einde, organiseerde het interview (door Parooljournalist Peter de Brock) samen met Sabien van restaurant Staal. Zij kookte tussen de vragen door een paar van zijn heerlijke gerechten, waaronder de makreelburger die je op de foto ziet. Een topavond met een aardige Engelsman en zo’n 20 andere mensen. Zelfs voor niet-keukenprinsessen als ik.

Wat ik leerde van Norman Russell over hemzelf, zijn restaurants en boeken

+ “In a restaurant, service is as important, if not more so, than food. You can rescue an average food experience with excellent service, but no amount of good food will rescue a bad service experience”

+ “On the menu, if a dish has more than three main ingredients, it is too complicated. Keep it simple”

+ “A good restaurant should make you feel better about yourself and the world around you when you leave, than you did when you arrived”

+ Hij poseerde ooit als James Bond voor een magazine. Daar voelde hij zich zo ongelukkig bij, dat hij daarna zijn PR dame ontsloeg.

+ Als restauranteigenaar moet je altijd aan de kant van je gast staan.

+ Venetie is zijn lievelingsstad en inspiratiebron.

+ Het kookboek Spuntino heeft geen rug. Onderscheidend en handig, want zo blijft het plat op je aanrecht liggen tijdens het koken. Een slimmigheidje van de vormgever die het boek wilde strippen van alle overbodigheden, net zoals de gerechten die er in staan.

Kopen?

Spuntino is in zowel het Engels als in het Nederlands verkrijgbaar.
De Nederlandse versie telt 320 pagina’s, is uitgegeven door Karakter Uitgevers B.V.en kost € 29,99. Tip: Spuntino rijmt op Sint zat te denken, Oh oh oh.
En op culinario!
Of: je kookkunsten waren tot nu toe zo zo.

 

PS: Lekker gelezen? Like ons dan ook op Facebook en mis geen Maison Monoocle-blogposts meer.

Categorie:

+ Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe