Lezen voor de lichtgewicht kampeerder

Lezen voor de lichtgewicht kampeerder


Wat je moet lezen deze zomer, heeft Meike al op een rij gezet. Nu is het tijd voor de vraag: hoe dan? Met deze 5 tips voor de lichtgewicht kampeerder kom je luisterend, swipend en scheurend aan je literaire fix.

Een fietsvakantie met twee kinderen in miezerend Nederland is op zich al een vrij slecht idee. Als er in die stinkende minitentjes ook nog eens niet te lezen valt, slaat de balans door naar: DIT NOOIT MEER. Heleen heeft zich inpaktechnisch al maanden voorbereid door nieuwe, lichtgewicht leesvormen uit te proberen:

  1. Luisteren

Het tikken van de regen tegen het tentdoek klinkt precies 00:00”32 romantisch. Daarna wordt het gewoon beangstigend. Kun je nog wel naar de wc zonder dat je laatste niet-klamme kledingset nat wordt? Als podcastjunk zet ik dit jaar mijn online verslaving bewust door in de vakantie. Luistertips:

S-Town (podcast) – Ja, die tip geeft inderdaad iedereen al, maar geef toe: je hebt het nog steeds niet geluisterd. Luister nou gewoon, dan kunnen we erover praten. In een notendop: radiomaker Brian Reed (van o.a. This American Life, Serial) krijgt een telefoontje uit Alabama van een paradijsvogelige slimmerd met een heerlijke southern drawl: John. Hij zit in zijn maag met wat hij in zijn dorp heeft gehoord over een moordzaak. En daarna gaat het over zijn dorp (S staat voor Shit) en veel meer. Het is geen moordmysteria a la Making a murderer of Serial.

Trevor Noah – Born a crime (audioboek) Niet gratis, wel fijn: audioboeken op je smartphone zetten, bijvoorbeeld via Audible. Trevor Noah leest me regelmatig in slaap. De komiek en presentator van The Daily Show groeide op in Zuid-Afrika, als kind van een zwarte moeder en witte vader. Een gemengde relatie was een misdaad onder de apartheid en een kind krijgen helemaal. Zijn moeder moest op straat doen alsof ze hem niet kende. Een tragisch, ontroerend en indrukwekkend verhaal (natuurlijk óók grappig, het is wel Noah).

De Grote Harry Bannink (podcast) – Het is jammer dat het niet netjes is om als moeder met je koptelefoon op te fietsen van camping naar camping. Gijs Groenteman haalt in lange interviews met o.a. Wilem Nijholt, Henny Vrienten en Joost Prinsen herinneringen op aan componist, arrangeur en pianist Bannink (a.ka. de hoofdgeitenbreier bij Ome Willem) en – vooral – het creatieve universum waarin hij werkte. Alleen al die eerste aflevering, waarin Hans Dorrestein af en toe een klein beetje moet huilen als hij praat over de ouwe tijd, gelardeerd met fijne liedjes uit Klokhuis, J.J. de Bom voorheen ‘De kindervriend’ en de Stratemakeropzeeshow.
Lees ook de podcasttips van Sheila nog een keer.

Voor kinderen: de Luisterbieb (gratis, klein aanbod, ouderwets), Storytel (abonnement, mwah aanbod) of Luisterrijk (betalen per boek, keuze uit alle fijne boeken).

  1. Swipen

E-readers zijn onhandig (ja, ook mijn splinternieuwe) en je gebruikt ze niet om voor je plezier een beetje door de shop te scrollen van boek naar boek. Zoekwerk wil je al tot een minimum beperken. Kies een boek. Ga gewoon lezen.

Oude Engelse en Amerikaanse boeken kun je via www.openculture.com op je e-reader zetten (Age of Innocence van Edith Wharton!). Op www.onlinebibliotheek.nl kun je (kinder)e-boeken lenen. De app Vakantiebieb heeft gratis e-boeken. Veel voor kinderen en alles ook voor niet-leden.

  1. Vinden

Op veel campings heb je een doorgeefbibliotheek of je kunt iets ruilen met iemand anders. Zo ontdekte ik Bouquetreeksen (bah) en Elvis and me van Priscilla Presley (heerlijk).

  1. Scheuren

Deze tip kreeg ik van Meike (van de echte boekentips) en na twee keer uitleggen weet ik nog steeds niet zeker hoe dit werkt en vooral: waarom je dit zou doen. Het werkt (geloof ik) zo: twee reisgenoten nemen 1 boek mee en scheuren dit doormidden. De ene leest voor de vakantie de eerste helft en start met de tweede tijdens de vakantie. De ander begint bij het begin. Ik vind het heel verwarrend: waarom niet gewoon twee dunnere boeken meenemen en dan doorgeven? Maar goed, echt een dag nadat Meike me deze tip doorspeelde, zag ik dit citaat van Neelie Kroes in HP op Twitter:

“Ik heb de volgens sommigen verschrikkelijke gewoonte om een boek, als het te dik is, met een broodmes doormidden te snijden. Dan is het makkelijker te lezen. Anders is zo’n boek zo zwaar. Als ik aan boord van een vliegtuig om een broodmes vraag, zeggen ze vaak: ‘Ik kan uw brood ook wel snijden?’ Als ik dan uitleg wat ik ermee wil doen, kijken ze me even raar aan en pakken dan een mes.”

Dit fenomeen is dus sowieso groter dan ik dacht. Toch wil ik niet dat mijn kinderen opgroeien in een wereld waarin hun moeder halve boeken in een fietstas meeneemt op een toch al best treurige vakantie.

Spreekt scheuren jou wel aan? Ik las dit jaar een paar boeken van scheurbare dikte: The Nix, Nathan Hill (****), Here I Am, Jonathan Safran Foer (***), A little life, Hanya Yanagihara (****, maar niet meenemen op jouw vakantie, hoor. Huilen met snot).

  1. Niet lezen

Wat de allerlichtgewichtste oplossing is: gewoon niet lezen. Wil je na je vakantie wel een beetje intellectueel voor de dag komen op kantoor? Download de Blinkist-app, met turboversies van non-fictieboeken, zowel voorgelezen (15 min) of ter swipe. Het is overigens ook prima om te praten over boeken die je niet hebt gelezen. Neem een voorbeeld aan Micha Wertheim:

Categorie:

+ Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe