5 boeken voor je zomervakantie (volgens Meike)

5 boeken voor je zomervakantie (volgens Meike)


Tradities en ik zijn niet per se een droomkoppel, maar ik maak een uitzondering voor het schrijven van een zomervakantieboekentiplijst. Na de blauwe vakantieboekenlijst van vorig jaar is er daarom een nieuwe editie, deze keer niet ton-sur-ton maar met mannelijke auteurs als rode draad. Lees je mee?

1. Set the boy free – Johnny Marr

Ik weet niet waarom, maar zomers schreeuwen om het lezen van minstens een autobiografie. Johnny Marr was die ene met dat haar en die gitaar uit The Smiths en schrijft over de punkjaren ’80 in Manchester, de opkomst en ook ondergang van The Smiths en natuurlijk Morrissey. Ook Marrs latere muzikale avonturen komen ruimschoots aan bod. Minder boeiend voor mij, maar leuk genoeg om dit boek aan te raden. En ja, hij heeft nog een steeds een fittie met Moz.
Dit boek is vooral geschikt als je:

 • Fan bent van The Smiths, (muziek uit) de jaren ’80 en/ of Manchester,
 • Zelf gitaar speelt en wil weten hoe Marr dat ene geluidje nou maakte,
 • Een excuus wilt hebben om op volle sterkte The Smiths te draaien en tot de herontdekking te komen dat Marrs gitaarspel behoorlijk briljant en herkenbaar is.

Bestel het boek hier.

Johnny Marr Set the boy free op MaisonMoncole.nl

2. As in Tas – Jelle Brandt Corstius

Dit is een mooi, lief en grappig boek. Jelle Brandt Corstius ging ieder jaar op fietsvakantie met zijn vader, taalkundige/ wiskundige en professioneel ruziemaker Hugo. Nu zijn vader er niet meer is, fietst hij alleen naar Zuid-Frankrijk met de as van zijn vader in de fietstas. Onderweg haalt hij tussen de bergetappes herinneringen op en beschrijft de Franse toko die bordeel bleek, het fenomeen gestoffeerde badkamers en Yolanthe.
Dit boek is vooral geschikt als je:

 • Van plan bent op fietsvakantie te gaan, al dan niet met (de as van) je vader,
 • Je een knappe mix van humor, nuchtere observaties en ontroering wel kunt waarderen,
 • Fan bent van de ideale boekenlengte van 152 pagina’s.

Bestel het boek hier.

Jelle Brandt Corstius As in Tas op MaisonMonocle.nl

3. De edele kunst van not giving a fuck – Mark Manson

Het afgelopen jaar las ik meerdere zelfhulpboeken. Ze waren serieus van toon, geschreven door empatische pastelvrouwen en gaven me het gevoel dat het geheel gerechtvaardigd was om de rest van mijn leven onuitputtelijk mijn eigen emoties te onderzoeken. Een korrel zout, een snufje humor en een flinke hoeveelheid ratio ontbraken en moest ik dus zelf toevoegen om ze uit te lezen. (Of ze voortijdig weg te leggen.) Daarom vind ik De edele kunst van not giving a fuck een verademing. Mark Manson schreef een zelfhulpboek voor zelfhulphaters, om te leren omgaan met de ellende en het gekut van het dagelijkse leven. En nee, je bent niet bijzonder, de slachtofferrol staat niemand goed uit en falen is best nuttig. Het leest ook nog als een trein.
Dit boek is vooral geschikt als je:

 • Een opfriscursusje praktische levenswijsheid kunt gebruiken,
 • Wilt weten wat de relatie tussen Megadeth en Metallica is,
 • Best een superheld in je leven kunt gebruiken die Panda Helaas heet.

Bestel het boek hier.

4. Shattered – Jonathan Allen & Amie Parnes

OK, ik loog: dit boek is geschreven door een vrouw en een man. Omdat ik me dagelijks opwind over die ellendige, vrouwenhatende, narcistische, kortzichtige, afstotelijke douchebag in het Witte Huis besloot ik na Insane Clown President dit boek te kopen. Allen en Parnes maken een reconstructie van de mislukte verkiezingsrace van Hillary Clinton in 2016. Ze spraken een hele berg insiders, wat een vrij ontluisterend beeld oplevert van Hillary’s campagne en de politieke verdeeldheid in de Verenigde Staten die leidt tot de huidige gebakken peren. En nou maar hopen dat de Democratische Partij op tijd kan vernieuwen, verjongen, veranderen.
Je wilt dit ook lezen als je:

 • Je innerlijke nerd volledig hebt omarmt en graag in het Engels leest,
 • Een lekker leesboek wilt verslinden over een verkiezing met desastreuze gevolgen,
 • Je neus niet optrekt voor wat roddel en achterklap, niveautje House of Cards.

Bestel het boek hier.

Shattered op MaisonMonocle.nl

5. Suzy vindt van niet – Peter Buwalda

Suzy en Peter zijn helaas geen setje meer, wat dan wel weer goed nieuws is als je Suzy’s columns in Jan magazine wilt kunnen lezen zonder alle TMI-details van hun seksleven.
Goed, ik dwaal af. Buwalda ken je misschien van Bonita Avenue. Hij schrijft ook hilarische columns in de Volkskrant, die ik dan navertel aan Vriend en dat het dan opeens helemaal niet meer grappig is. Dat werk. Maar goed, het gaat over Beethoven, over uilaapjes die porno kijken en luchtverfrissers van Airwick. De man kan schrijven.
Deze bundeling van columns is vooral geschikt als je:

 • Een concentratiespanne hebt die navenant is aan die van je 3-jarige (korte stukjes hiep hoi!),
 • Best behoefte hebt aan iets leuks in dat saaie Ik vertrek-achtige kutdorp in Frankrijk,
 • Een klein boek wilt meenemen dat je partner waarschijnlijk ook nog leuk vindt.

Bestel het boek hier.

Peter Buwalda Suzy vindt van niet op MaisonMonocle.nl

En nog een paar prima kandidaten

Ik las meer het afgelopen jaar, waaronder een aantal boeken die heel Nederland las. Gebaande paden die heerlijk weglazen trouwens. Little life van Hanya Yanagihara is wonderschoon, zorg dat je zonnecreme waterproof is zodat je heerlijk kunt huilen achter je zonnebril. Judas van Astrid Holleeder, ja ik las het ook. Intrigerend boek, al is ze over haar zus Sonja en Cor van Hout wel erg lief. De Amerikaanse Prinses van Annejet van der Zijl, check. Over een vrouw die zeven levens in een leven gegoten lijkt te hebben, in een tijd dat vrouwen nog niet zoveel te willen hadden. Lezen maar.

Heb jij nog leestips?

Of behoefte aan meer van ons? (Die komen eraan van Heleen).
Laat het me hieronder weten, of op onze Facebookpagina. Ik wens je een mooie zomer, vol mooie zinnen!

 

Categorie:

+ Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe