5 ideale boeken voor je zomervakantie (met een blauwe cover)

5 ideale boeken voor je zomervakantie (met een blauwe cover)


Die bloedhete camping in de Ardèche, waar we (bij gebrek aan bomen) alleen konden overleven door in de schaduw van de auto te gaan zitten. De marmeren hotelkamer in New Delhi die een opvallende gelijkenis vertoonde met een graftombe of die jubelend voorspelde Britse Barbecue Summer waarbij we van de camping spoelden en uiteindelijk belandden in een kamer boven een pub waar het weliswaar droog was, maar waar ook een niet te missen 24/7 frituurlucht hing. Kortom: zomervakantie.

De MaisonMonocle.nl-leeslijst voor je vakantie

Hoe geslaagd of mislukt deze vakanties ook waren, een ding hadden ze gemeen: ik las me te pletter. Mocht jij dat ook een fijn vooruitzicht vinden, dan heb ik hier een geheel willekeurige leeslijst voor je vakantie. Met vakantieboeken voor Drenthe of Delhi, Finca Vista del Mar of Villa Balkonia. Lekkere doorlezers en toevallig allemaal met een blauwe voorkant* dus ze matchen fantastisch met de lucht, je zonnebrand of je blauwe Agu-regenpak.

1. De Verwarde Cavia – Paulien Cornelisse

Als ik om één boek heb gelachen de laatste tijd, dan was het om De Verwarde Cavia. Over een cavia op kantoor, waarbij het eigenlijk vooral gaat over de kantoortuin als verwarrende biotoop. Irritante collega’s, overbodige managers en herkenbare teambuildingcursussen. Wil je over kantoor lezen op je vakantie? Ja dus, in dit geval wel.
Dit boek is vooral geschikt als je:

 • (De gortdroge humor van) Paulien Cornelisse leuk vindt,
 • Werkzaam bent op een kantoor of daar affiniteit mee hebt,
 • De compententie Schaamteloos hardop lachen voor je tent verder wilt verdiepen.

Bestel het boek hier.

Zomervakantie boekentips op MaisonMonocle.nl

2. Frazzled; Mindfulness gids voor geestelijk welzijn – Ruby Wax

Ruby Wax ken je misschien nog als hondsbrutale interviewer van de sterren, ik moest altijd heel hard om haar lachen. Maar Ruby lachtte ondertussen zelf steeds minder en leed aan depressies. Toen ze ontdekte dat mindfulness daarbij hielp en ze er alles over wilde weten, ging ze Mindfulness Based Cognitive Therapy studeren in Oxford. Vervolgens schreef ze dit boek, waar ze op een grappige manier laat zien wat mindfulness voor je kan doen en hoe wetenschappelijk is bewezen dat het echt werkt.
Dit boek is vooral geschikt als je:

 • Interesse hebt in het onderwerp maar een beetje moe wordt van die wazige hieperdepiepartikelen erover,
 • Juist sceptisch bent over mindfulness en trouwens helemaal geen tijd hebt om te lezen,
 • Van plan bent na je vakantie ook nog ontspannen te zijn.

Bestel het boek hier.

5 boekentips voor de zomervakantie op MaisonMonocle.nl

3. Love, Nina; Dispatches from family life – Nina Stibbe

Weer een boek met een dikke vette knipoog. Love, Nina is een verzameling vrij hilarische brieven die de Britse Nina Stibbe aan haar familie schreef, terwijl ze in 1982 als nanny werkte bij een Londens gezin. Een bijzonder kunstenaarsgezin, waar chaos de norm was en het helemaal niet uitmaakte dat de nanny eigenlijk niet kon koken.
Dit boek is vooral geschikt als je:

 • Zelf ooit jong bent geweest,
 • Engelse humor wel aan jou besteed is,
 • Goed moet nadenken wanneer je voor het laatst hebt gelachen om een boek.

Bestel het boek hier.

vakantieboekentips van MaisonMonocle.nl

4. The Casual Vacancy – J.K. Rowling

Harry Potter was het niet voor mij, maar het eerste boek dat J.K Rowling voor volwassenen schreef greep me wel. Het speelt zich af in het idyllische dorpje Pagford, waar de dood van een gemeenteraadslid leidt tot allerlei intriges waarbij de boel snel uit de hand escaleert. Ik hou ervan.
Jij ook, als je:

 • Op vakantie gaat naar een idyllisch Engels dorpje,
 • Wel pap lust van geheimen, klasseverschillen en Engelse KRO misdaadseries,
 • Je graag verliest in boeken waar karakters lekker worden uitgediept.

Bestel het boek hier.

Leestips voor de zomervakantie van MaisonMonocle.nl

5. Bright Shiny Morning – James Fey

Een beetje een vreemde eend in dit rijtje, maar ik wil ‘m wel noemen. Het is een boek met een rauwer randje dan de voorgaande vier (maar hee, met een blauwe voorkant). Dat begint al met de auteur. James Fey werd bejubeld om zijn autobiografische debuutroman A Million Little Pieces maar viel van grote hoogte toen bleek dat hij de boel her en der een tikje had aangedikt. Ik vind Bright Shiny Morning een prachtboek. Je volgt verschillende personages in Los Angeles: mensen met dromen en plannen met allemaal een andere achtergrond, verlangens en dromen.
Dit boek is vooral geschikt als je:

 • Houdt van de Amerikaanse traditie van verhalen vertellen,
 • Behoefte hebt aan een stevig boek, qua inhoud en lengte,
 • Je graag verbaast over het talent van een schrijver om je volledig mee te sleuren in een andere wereld.

Bestel het boek hier.

Boekentips voor je zomervakantie van MaisonMonocle.nl

Jij nog leestips?

Terwijl ik dit schrijf lonkt er een enorme nog-te-lezen-stapel boeken in mijn boekenkast. Van Obama, Paul Murray, Hanya Yanagihara, Jelle Brandt Corstius en Anne Lamott. De Spanje-selectie moet ik nog maken.
Heb jij nog leestips?
Of behoefte aan vaker leestips van ons?
Laat het me hieronder weten, of op onze Facebookpagina. Ik wens je een mooie zomer, vol mooie zinnen!

 

*: Mijn grootste interieurmisser is het op kleur sorteren van mijn boeken. Dankjewel Pinterest. Als ik nu een boek zoek moet ik me eerst de cover kleur voor de geest halen. Over dit onderwerp zijn verhitte online debatten gevoerd door mensen met te veel tijd. Lees hier de voor- en nadelen van deze interieurmisser (dit was leestip 6).

Categorie:

+ Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe